nederlands | english
schaduw
over ons » Nieuws  

Nieuws

Elektrische auto in plaats van reisgeld.
Nieuws >>

Groen vervoer tussen werk en huis, voor alle partijen voordelig. Doe als werknemer afstand van je vergoeding voor woon-werk-verkeer en stap in de elektrische auto die je baas heeft geregeld via een leasemaatschappij. Met een paar mensen carpoolen en het kan financieel uit. Iedereen tevreden; het milieu niet in de laatste plaats.

Bij Zalsman in Zwolle, een bedrijf in innovatieve printtechnieken, is samen met de Zeeuwse leasemaatschappij Kyotolease een concept ontwikkeld dat tot nu toe als uniek wordt bestempeld. De basis werd al enkele jaren geleden gelegd, toen Zalsman vanuit Kampen haar hoofdvestiging naar Zwolle verplaatste. Op bedrijventerrein Hessenpoort zijn inmiddels honderd mensen aan het werk, waarvan een behoorlijk aantal uit Kampen. De Kampenaren die in Zwolle werken, maakten in het begin dagelijks het ritje heen en weer en kregen daar een vergoeding voor. In Zwolle bezetten ze gedurende de dag ook allemaal een parkeerplek. Dat moest toch efficiënter en beter kunnen, bedacht directeur Remco Reinink. Hij vond de oplossing in het gebruik van kleine, honderd procent elektrische auto's op leasebasis (geen bijtelling).

Kyotolease, gespecialiseerd in honderd procent elektrisch rijden, wilde wel meedenken. Uiteindelijk werd een constructie bedacht waarin gebruikers tegen inlevering van hun woon-werk-vergoeding zo'n elektrisch vervoermiddel konden gaan gebruiken. Wel onder de voorwaarde met drie of vier te gaan carpoolen, want anders kan het niet uit. Inmiddels rijden er acht van dergelijke auto's bij Zalsman. Zeer tot tevredenheid. Op basis van onderlinge afspraken kan de auto ook privé worden gebruikt in het weekend. Uiteraard kan de auto bij het bedrijf in Zwolle aan de laadpaal. Op acht elektrische auto's met drie inzittenden scheelt het zestien parkeerplaatsen. En er is sprake van flinke CO2-reductie. Winst dus voor het milieu. "Het scheelt de werknemers 100 tot 200 euro per maand in de portemonnee. Heel veel inspanning hen te overtuigen was dus niet nodig", zegt Reinink. "Ook al moeten ze wel een stukje zelfstandigheid in vervoer inleveren."

Niels Braamse van Kyotolease is enthousiast over het Zwolse concept van Zalsman. "We proberen het ook op andere plekken in het land onder de aandacht van bedrijven te brengen. Met name de wat grotere ondernemingen, omdat daarin de kans groter is dat werknemers kunnen gaan carpoolen. Nadeel is weer dat deze bedrijven meestal niet zo'n snelle besluitcultuur hebben. Het zal dus nog wel even duren voordat het concept breed ingezet kan worden." Bij Zalsman in Zwolle denkt Reinink verder. "Voor ons eigen bedrijf zitten we onderhand aan de max. Je moet wel steeds combinaties kunnen maken van mensen die kunnen carpoolen en ook op afstanden wonen die overbrugd kunnen worden met een elektrische auto. Maar wellicht zijn er verdere mogelijkheden in samenwerking met andere bedrijven op Hessenpoort." Kostendekkend systeem voor duurzaam woon-werk-verkeer bij Zalsman Zwolle is nu nog uniek, maar heeft potentie voor bredere navolging.

Win-win situatie
Bij Zalsman Zwolle maken inmiddels 25 werknemers gebruik van een elektrische leaseauto. Ze krijgen geen woon-werk-vergoeding meer, wat de baas 25 x 120 euro per maand = 36.000 euro per jaar bespaart. Als tegenprestatie kunnen de medewerkers gratis gebruikmaken van een elektrische auto.
Meer voordelen:
- De auto wordt bij de zaak opgeladen.
- Als grootverbruiker kent het bedrijf een laag stroomtarief.
- De medewerkers kunnen hun tweede auto de deur uit doen. Besparing: 2.000 euro per jaar.
- De besparing voor het milieu is 24 auto's, 350.000 kilometers, oftewel 25.000 liter brandstof per jaar.

Geschreven door: Frans Ebeltjes


Terug

schaduw